Citrom
A citrom illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó európai citromfa (Citrus limon) gyümölcsének héjából préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással), vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki, általában 0,5-1,5%-os hozammal. Az utóbbi esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől.
Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss citromhéjra emlékeztető illatú.
A citromolaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin (mikrocilkulációt fokozó) jellegű és szélhajtó hatások is megemlíthetők. A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének fertőtlenítésében, amit főként járványos időszakban érdemes használni.
Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek (pl. nyugtató-frissítő fürdők készítésére alkalmas készítmények, bőrápolóknak, borotválkozás utáni készítményeknek, párfümöknek), melyek előállításánál inkább a bergaptén-mentés, vízgőz-desztillációval készült olajat használják. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként is használják (pl. csukamájolajat tartalmazó összetételekben), orrkenőcsök és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, illetve emésztési zavarok megszüntetésére alkalmas összetételekben (cseppekben) alkalmazzák
A citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, de fototoxikus (a desztillációval előállított nem!). Ez utóbbi tulajdonsága miatt a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát, ha a készítmény citromolaj tartalma meghaladja a néhány %-ot.